Història

Des de l’any 1947 hi havia a Xàbia una acadèmia que preparava alumnes lliures per a examinar-se a un centre oficial. Aquesta acadèmia va estar regida per un patronat fins al curs 1956-57, a partir del qual va funcionar com a centre educatiu de la Cooperativa SURCO, depenent de la Cooperativa Agrícola “Jesús Nazareno”.

En un començament ocupava unes aules de la Casa Primícies; en el curs 1955-57, es va traslladar al número 9 del carrer Sant Bonaventura i a partir del 1958-59 va passar a un edifici de nova construcció, en els terrenys de l’antiga plaça de bous, en la carretera de Xàbia a Duanes de la Mar. Aquest edifici es coneix encara amb el nom de SURCO.

A partir de setembre de 1964, l’Acadèmia deixa de funcionar com a tal. L’edifici és cedit a l’Ajuntament i el centre esdevé un Col·legi Lliure Adoptat, que va adoptar el nom de “Sant Sebastià”, com a record i homenatge al patró de la localitat i que va tindre la seua ubicació a l’antic grup escolar femení, on actualment es troba l’edifici de Correus. Els càrrecs directius eren en la inauguració:

Director……………………………….Saturnino Barbé

Cap d’Estudis………………………Rafael Echagüe

Secretari……………………………….Luis Martín

Al curs 1969-70, es va convertir en Secció Delegada de l’Institut d’Alcoi i a l’inici del 1975-76 es fa realitat una de les grans aspiracions de Xàbia: tindre un Institut d’Ensenyament Mitjà, que s’instal·la a un edifici nou construït al Freginal i amb el següent equip directiu:

Directora……………………………….Maria Teresa Berrioategortúa

Sots-director…………………………Rafael Echagüe

Cap d’Estudis………………………..Pilar Sànchez

Secretària………………………………Natividad Navarro

L’Institut, va quedant menut per a la quantitat d’alumnes que l’ocupen, tot i tenint en compte que arriben a ell des d’altres pobles veïns, com ara el Poble Nou de Benitatxell, Gata, Teulada i Pedreguer i el curs 1987-88 s’inaugura un nou edifici a l’antic parc Montaner, actualment carrer Àngel Domènech, que és el que a hores d’ara alberga el centre, encara que ha sofert una ampliació i remodelació al llarg del curs 2000-2001, per poder admetre els alumnes de 3er. I 4rt. cursos d’ESO i donar així compliment a la LOGSE. Durant aquest curs es va instal·lar de manera provisional en unes aules prefabricades.

A l’any següent de la inauguració, és a dir, en 1989, l’equip directiu estava format per:

Director…………………………………..José Antonio Fraiz

Sots-director………………………….Francisco Berges

Cap d’Estudis…………………………Andreu Ros

Secretari…………………………………Rafael Soriano

Sots-secretària………………………Esperanza Salvatierra

El nom d’Antoni Llidó el té des del 29 de juny de 1998, per tal de recordar el sacerdot xabienc, model de religiós i de mestre compromès, desaparegut a Xile després del cop d’estat del General Pinochet.

L’any 2002, l’institut va acomplir els vint-i-cinc anys de vida i amb aquest motiu es van programar una sèrie d’actes per a la celebració: encontres, conferències, taules rodones i la publicació d’un llibre que donava compte d’allò més rellevant que havia ocorregut en els darrers anys.

Història